Svima je jasno da je kruh, gotovo u cijelom svijetu, osim u Aziji jedna od temeljnih namirnica, no malo je poznata činjenica da su istraživači pronašli kruhove stare čak 4000 godina u egipatskim grobnicama. Nakon Egipćana i sve ostale velike civilizacije su pripremale kruh na neke svoje načine i uživali u njegovim svojstvima.
Mlijeko je zapravo jedina kompletna namirnica jer u svom sastavu ima sva potrebna nutritivna svojstva potrebna čovjekovoj prehrani. Preradom mlijeka dobivamo čvrsti produkt, sir. Proizvodnja sira datira daleko u povijest, zanimljivost je da je sirenje otkriveno slučajno, pohranom mlijeka u mijehove načinjene od želudaca životinja u kojima su bili enzimi neophodni za proces samog sirenja.
Pršut je, kao što znamo, jedan od naših najvećih gastronomskih brandova. U Hrvatskoj imamo dvije osnovne vrste, a to su istarski i dalmatinski pršut. Zanimljivo je spomenuti da se pri proizvodnji našeg dalmatinskog pršuta koriste neke metode kojima se ne koriste proizvođači pršuta nigdje drugdje u svijetu. Naime naš dalmatinski pršut se dimi i taj proces obrade ga čini posebnim, kao i činjenica da se suši na buri koja na prirodan način izvlači vlagu iz pršuta.
Proizvodnja pića u vlastitom aranžmanu ukorijenjena je naraštajima u Hrvatskoj. Veći dio proizvodnje uvijek su zauzimala alkoholna pića koja su nastajala u skladu s prirodom i blagodatima raznih vrsta voćki.
Osim općih ciljeva, znanja, vještina i stajališta za osobni razvoj i daljnje učenje, obrazovni program polaznicima omogućuje stjecanje praktičnih i teorijskih znanja i vještina za obavljanje poslova mesara/ice.