Lijek za izolaciju

Za zabavu u izolaciji pokrećemo niz zanimljivih kvizova. Ostanimo doma i zabavimo se uz učenje, a ne mučenje ;-)

Nismo Potjera, ali Vam možemo pomoći da vrijeme što brže proleti!!!!

 

Izaberi neki od ponuđenih kvizova:

 

Jeste li znali da je rečenica "GO!" najkraća gramatički točna rečenica na engleskom jeziku? Jeste li znali da je najduža riječ u engleskom koja se piše bez samoglasnika (a, e, i, o, u) = rhythm?

Test your English vocabulary

 

Jeste li znali da se krajem 19.stoljeća po prvi put u povijesti pojavljuju liječnici u tvornicama koji svoje znanje primjenjuju na proizvodnju, proučavaju tvari koje radnici koriste, bolesti koje zbog njih nastaju i što je najvažnije, počinju razmišljati kako da spriječe takve bolesti?

Kviz zaštite na radu 

 

Jeste li znali? 1887.godine su izumljena prva kolica za ručno dizanje tereta i to se smatra pretečom viličara. Preteća viličara bile su dizalice, a znatno napredovanje i olakšanje u sustavu manipulacije teretom bila je svakako pojava paleta u transportu, te je viličar postao glavno transportno-manipulacijsko sredstvo u sustavu paletizacije. 

Kviz - viličar!

 

Poljoprivrednik ste? Mislite da znate sve o održivoj uporabi sredstava za zaštitu bilja? Rješite kviz!

Kviz o sigurnom rukovanju pesticidima

 

Školovanje djece kod svakog roditelja uzrokuje određenu dozu stresa. Roditelji djece s teškoćama u razvoju imaju svoje anđele. Pomoćnici u nastavi su upravo to! Srdačni, puni razumijevanja i empatije! 

Kviz- pomoćnici u nastavi!

 

Želite provjeriti Vaše znanje njemačkog jezika? Rješite kviz!

Jeste li znali da je najduža riječ iz njemačkog jezika ukinuta 2013.godine, a bila je "Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz" što je značilo -Zakon o delegaciji dužnosti nadzora obilježavanja i označavanja goveđeg mesa.
Tako je sada najduža riječ "Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitänsmütze" što znači - kapa kapetana društva parnih brodova koji plove Dunavom. 
Jeste li uspjeli izgovoriti ove riječi?

Kviz - njemački jezik

 

Znate li rukovati motornom pilom? Provjerite znanje u našem slijedećem kvizu!

Jeste li znali da je Andreas Stihl 1926.godine patentirao pilu za dvije osobe? 1941.godine američka vojska je ponijela Stihlovu pilu u SAD kako bi napravili svoju verziju. 1945.godine razvojem aluminijske legure i kovanog čelika doveo je do razvoja pile kojom može upravljati jedna osoba. Joseph Buford Coxi je 1947.godine izumio prvi Cox Chipper lanac koji je bio inspiriran nametnikom, larvom, koja grickajući izjeda stablo. To su počeci razvoja motorne pile, koja se iz godine u godinu sve više modernizira.

Kviz - rukovanje motornom pilom!

 

Trenutno se nalazimo u situaciji u kakvoj do sada nismo bili. Pandemija uz sve negativno što nosi sa sobom, možda je donijela i nekoliko pozitivnih situacija. Prva i osnovna je briga o zdravlju. Ako nemamo zdravlje, nemamo ništa. Zato Vam danas donosimo kratki kviz znanja o zdravlju. Poslijepodne, po dobrom starom običaju, donosimo par zanimljivosti vezanih uz današnji dan i zdravlje općenito.

Jeste li znali da je prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine? Odlukom skupštine 7. travnja određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.
Koža je naš najveći organ, a iako je njena debljina svega 2 mm, koža dobiva osminu naše krvi. Odrastao čovjek ima otprilike 5,6 litara krvi u sebi. Ova količina krvi cirkulira kroz tijelo tri puta svake minute. U jednom danu, krv putuje ukupno 19.000 km

Kviz znanja o zdravlju!

 

Jeste li znali da je prvu mehaničku cilindričnu kosilicu 1827. godine izumio Edwin Budding u Velikoj Britaniji. Prvu motornu kosilicu plasirala je na tržište tvrtka Acto 1921. godine. 1947. je na tržište izbačena prva motorizirana kosilica, a 1995. godine je izumljena prva robotska kosilica pokretana solarnom energijom. Ta kosilica samo je bila uvod u sve kasnije izumljene modele.

Kviz - rukovaje motornom kosilicom!

 

Preteča traktora bio je → lokomobil, parni stroj na kotačima koji bi se dopremio na poljoprivredno dobro kako bi pogonio poljoprivredne strojeve (npr. za vršenje žita). Sredinom XIX. st. pojavili su se i prvi parni traktori koji su vukli plugove, pripremali zemljište i dr. John Froelich je 1892. izradio prvi praktični traktor pokretan benzinskim motorom.

Kviz - rukovatelj traktora!

 

Uskrsna pogača, koja se u Zagorju, Prigorju i Turopolju zove jajarica, u Dalmaciji sirnica, a u ostatku zemlje pinca peče se od davnina. Sirnica je najčešći slatki kruh koji se peče za Uskrs. Navodno je potekla iz doba Mletačke republike pojavom dizanog tijesta. Ne postoji običaj stavljanja sira, iako se širom Dalmacije naziva sirnica. Pretpostavlja se da su nekad u nju stavljali usireno tijesto umjesto kvasca i da je zato ostalo ime sirnica. Glavni sastojci su jaja, brašno i šečer.

Kviz - slastičarstvo!

 

Jeste li znali da se povijest pizze margherite veže uz kraljicu Margheritu di Savoia, koja je sa svojim suprugom Umbertom posjetilja Napulj i tražila, tada napopularnijeg pizzaiolija Raffaela Espositoa? Navodno joj je sam Raffaelo osmislio i pripremio pizzu nadjevenu crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom, koja je asocirala na talijansku zastavu. Kraljicu je ta pizza oduševila, a u njenu čast je i dobila naziv „Pizza Margherita“, za koju se smatra da je i dan danas najpoznatija pizza.

Kviz - pizza majstor!

 

Jeste li znali da se Jeremiah P. Thomas, koji eje rođen 1830. godine, smatra ocem koktela. Radio je u Metropolitan hotelu u New Yorku i bio je poznat po svojoj posudi za miješanje pića od sterling srebra. Bio je barmen ali je bio poznat i po akrobacijama koje je izvodio prilikom pripreme koktela. Danas se ovaj način rada naziva  “flair bartending”. 1862. godine izdao je knjigu za barmene. To je bila prva knjiga s receptima za barmene i prva knjiga koja sadrži recepte za piće zvano “cocktail”.

Jedno od omiljenih pića Ernesta Hemingwaya, Mojito je zapravo nastao više iz potrebe. Navodno su Kubanski farmeri dodavali sok limete i šećerne trske u rum kako bi maskirali njegov zaista loš okus.

 

Kviz - barmen/ica!

Potražite nas na društvenim mrežama

 

 

Kontaktirajte nas

Poljička cesta 32, 21000 Split

tel: +385 21 410 018

fax: +385 21 410 019

e-mail: info@uciliste-virtus.hr

www.uciliste-virtus.hr

 

Pridružite se našoj zajednici

Primajte obavijesti vezane za naše Učilište.
Copyright © 2018 Učilište Virtus. All Rights Reserved.

Pretraga